jenis jenis penyakit ikan laga

Jenis Penyakit Ikan Laga (Gambar) & Rawatan Untuk Ikan Laga

Seperti ikan ikan lain, Ikan betta juga tidak terkecuali daripada mengalami penyakit. Namun penyakit penyakit ini boleh dicegah dan dirawat pada peringkat awal. Sekiranya ikan laga mengalami penyakit, ianya mudah dikesan dengan melihat kelakuan dan sifat yang berbeza.

Artikel ini membincangkan antara penyakit popular beserta gambar dan cara rawatan yang dicadangkan.
Sekiranya anda memelihara ikan laga di rumah, teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana anda dapat menjaga kesihatan haiwan peliharaan anda dengan baik.

Antara penyakit ikan betta dapat dikategorikan sebagai kulat, parasit, atau bakteri. Sebilangan besar jangkitan kulat berpunca dari keadaan kesihatan sebelumnya. Penyakit parasit adalah yang paling mudah merebak iaitu dengan cara campuran ikan baru ke dalam akuarium. Penyakit bakteria pula disebabkan kualiti air yang rendah dan kaedah pengendalian air ikan yang salah.

 

Senarai Penyakit Biasa Ikan Laga

 1. Fin and Tail Rot
 2. Columnaris
 3. Hemorrhagic
 4. Dropsy
 5. Pop Eye
 6. Eyecloud
 7. Mouth Fungus
 8. Furunculosis
 9. Fish Fungus
 10. Velvet
 11. Ich
 12. Anchor Worms
 13. Hole in the Head
 14. Swim Bladder
 15. Disorder
 16. Betta Tumors

Fin and Tail Rot

Fin and Tail Rot

Penyakit ini menyerang bahagian sirip dan ekor ikan betta. Ia disebabkan oleh bakteria atau kulat. Sirip dan ekornya kelihatan layu akibat jangkitan.

Penyakit ini boleh dicegah dengan menjaga kebersihan air akuarium, kerap mencuci akuarium dan menukar air ikan

Antara ubat-ubatan yang boleh digunakan untuk merawat penyakit ini adalah ubatan yang mengandungi antibiotik, seperti trimethoprim, eritromisin dan sulfadimidin.

Kadar kematian boleh dikurang jika dirawat awal.

Columnaris

Columnaris

Penyakit bakteria yang menyebabkan sirip rosak dan lumpuh. Ia juga menyebabkan ulser atau luka pada kulit, bintik-bintik putih di mulut, pertumbuhan kapas di mulut, sisik dan sirip, dan perubahan warna insang. Ikan akan mengalami kesukaran bernafas akibat jangkitan pada insang.

Penyakit itu dapat dicegah dengan merawat luka yang terbuka. Ia juga dapat dicegah dengan mengelakkan keadaan seperti kekurangan oksigen dalam air, air yang sudah tepu/keruh dan kadar kesesakan dalam akuarium.

Columnaris boleh dirawat dengan Oxytetracycline dan antibiotik yang mengandungi Sulfa 4 TMP, TMP Sulfa dan triple sulfa.

Ikan yang dijangkiti boleh mati dalam masa 72 jam jika tidak dirawat dengan baik.

Hemorrhagic

Hemorrhagic

Dikenali juga sebagai redmouth, hemorrhagic akan menyebabkan pendarahan serius di dalam mulut dan mata ikan.

Penyakit ini dapat dicegah dengan nyahkuman pada akuarium untuk membunuh Yersinia ruckeri, bakteria yang menyebabkan penyakit ini. 

Rawatan Hemorrhagic boleh dilakukan dengan antibiotik seperti ampisilin. Kadar kematian boleh dikurangkan dengan rawatan awal.

Dropsy

Dropsy

Kematian yang dipengaruhi buah pinggang. Ikan yang dijangkiti boleh mengalami pembengkakan perut akibat pengumpulan cecair dalaman.

Antara gejala gejala ialah sisik yang tertanggal dan mata yang tenggelam.

Jangkitan bakteria dapat dicegah dengan menjaga kebersihan akuarium. Ia juga dapat dicegah dengan memberi makan ikan dengan makanan kaya vitamin.

Ubat penyakit Dropsy boleh dibeli di Shopee, link promo Shopee : https://shp.ee/jhy9e7x

Pop Eye

Pop Eye

Penyakit ini akan menyebabkan bengkak pada satu atau kedua-dua mata. Pembengkakan boleh menjadi tumor atau jangkitan virus.

Antara penyakit yang boleh dielakkan dengan menjagaan akuarium yang baik. Antibiotik seperti Tetrasiklin dapat menyembuhkan penyakit ini.

Eyecloud

Eyecloud

Umumnya dikenali sebagai kornea berawan, penyakit ini menyebabkan filem putih pada mata.

Ia dapat dicegah dengan meningkatkan kualiti air.Eyecloud dapat dirawat dengan antibiotik seperti Metafix dan Fungus Clear.

Penyakit bakteria tidak membawa maut tetapi boleh merosakkan penglihatan.

Mouth Fungus

Mouth Fungus

Penyakit bakteri yang menyebabkan garis putih atau gumpalan di sekitar bibir dan mulut ikan.

Boleh ielakkan dengan menjaga kebersihan air, iaitu dengan menukar dan mengeringkan air sekarang berkala. 

Amoxicillin sebagai antibiotik dapat menyembuhkan Mouth Fungus.Ikan yang dijangkiti tidak dapat bertahan jika penyakit itu tidak dirawat lebih awal.

Furunculosis

Furunculosis

Antara gejala-gejala furunculosis ialah termasuk bisul kulit dan luka terbuka yang bewarna merah yang boleh pada sirip ikan laga. 

Meningkatkan kualiti air dapat mencegah penyakit dengan berkesan. Fungus Clear sebagai antibiotik dapat merawat penyakit bakteria ini.

Furunculosis boleh membunuh ikan laga yang tidak mendapat rawatan tepat pada waktunya.

Fish Fungus

Fish Fungus

Betta yang terkena biasanya mempunyai pertumbuhan seperti kapas, bengkak putih, lendir, atau gumpalan putih dan lebam pada kulit.

Boleh dicegah dengan mengasingkan ikan yang dijangkiti dan menukar air secara berkala.

Antibiotik seperti Methylene Blue dan Fungus Clear dapat menyembuhkan kulat pada ikan.Penyakit itu boleh membawa maut jika tidak dirawat lebih awal.

Velvet

Velvet

Ikan betta yang dijangkiti akan kelihatan memiliki kulit yang berkarat dan kepala bersisik termasuk insang, dan boleh mempunyai bintik-bintik hitam di seluruh kulit.

Penyakit parasit ini dapat dicegah dengan meningkatkan kualiti air dan memastikan keadaan ikan laga tidak stress. 

Ia boleh diubati sepenuhnya oleh ubat yang terdiri daripada komponen penyembuhan seperti natrium klorida, sulfat tembaga, acriflavin, formalin, sulfa 4 TMP, biru metilena dan hijau malachite.

Sekiranya Velvet tidak dirawat lebih awal, ikan yang dijangkiti mati dalam beberapa hari.

Ich

Ich

Dikenali sebagai bintik putih, ich atau ick adalah penyakit parasit yang menyebabkan bintik-bintik putih,atau bintik-bintik di perut, sirip, ekor, insang, dan bahagian kulit betta yang lain.

Penyakit parasit ini boleh dicegah dengan mengubah dan mengkondisikan air secara berkala, dan juga mengoptimalkan parameter seperti amonia, pH, nitrit, dan zat padat terlarut.

Anchor Worms

Anchor Worms

Penyakit parasit yang menyerang ekor atau sirip iakan laga. Bahagian yang terkena kelihatan merah dan bengkak dan mempunyai kulit yang menonjol.

Ia dapat dicegah dengan mengasingkan ikan yang baru dijangkiti dan menjaga kebersihan air. Penyakit ini boleh membawa maut jika tidak dirawat lebih awal.

Hole in the Head

Hole in the Head

Ikan laga yang dijangkiti penyakit ini akan mengalami lecet di kepala yang kelihatan seperti lubang jarum atau kabur putih.

Jangkitan parasit dapat dicegah dengan membersihkan air dari karbon.Ikan yang dijangkiti biasanya mati setelah beberapa hari jika tidak dirawat lebih awal.

Swim Bladder Disorder

Swim Bladder Disorder

Dikenali sebagai flipover, penyakit ini akan menyakibatkan ikan akan terapung di permukaan air, Ikan laga yang dijangkiti akan berenang ke sisi dan dasar akuarium. 

Ia dapat dicegah dengan menjaga air yang berkualiti tinggi dan memberi ikan makanan yang tinggi serat dan segar.

Betta Tumors

Betta Tumors

Tumor Betta biasanya adalah ketumbuhan, pertumbuhan, atau benjolan kecil di bawah kulit ikan.Tumors akan empengaruhi organ pembiakan, insang, ekor, dan perut.

Tumornya dapat dikendalikan dengan memberi makan ikan dengan makanan yang sihat, menjaga tangki yang bersih.

Ringkasan

Lain -Lain Penyakit & Rawatan/Ubat

Anda mencari ubatan ikan laga? boleh tekan link promo shopee di bawah:

Ubatan ikan laga : https://shp.ee/87k75kj

Garam biru : https://shp.ee/ybn74r9

Daun ketapang : https://shp.ee/sshaz6r

Kesimpulan

Dengan maklumat ini, anda boleh memelihara ikan laga dengan baik dan terjaga. Sebilangan ikan boleh menunjukkan tingkah laku yang pelik seperti stress, kelesuan, dan selera makan yang kurang, Namun anda tidak perlu risau memandangkan masih ada harapan untuk merawat setiap penyakit di peringkat awal.

Kebanyakan penyakit ikan laga ini boleh dicegah dengan penjagaan kuliti air yang baik dan teratur. Oleh itu pastikan anda kerap memeriksa keadaan air di dalam akurium anda. Pastikan ikan anda berada dalam keadaan yang tidak stress dan sihat.

Scroll to Top
Scroll to Top