jenis ikan laga

24 Jenis Ikan Laga (Gambar) | Jenis Betta Fish

Ikan laga atau lebih dikenali dengan nama ikan laga iaitu Betta Fish adalah jenis ikan laga air tawar yang popular di seluruh dunia. Ikan ini diminati kerana mempunyai pelbagai bentuk corak dan warna yang boleh ditemui.

Untuk pengetahuan anda, terdapat banyak jenis ikan laga yang mana dikategorikan mengikut variasi warna, bentuk dan ekor, Artikel ini membincang kan jenis- jenis ikan laga dan kategori mengikut variasi luaran ikan.

Jenis jenis ikan laga @ Betta Fish

Ikan laga@betta fish juga dikenali sebagai Ikan Laga Siam (Siamese Fighting Fish) adalah jenis ikan dikenali dengan saiz yang kecil & agresif.

Ikan laga telah mengalami kacukan baka sejak bertahun-tahun yang lalu dan menghasil kan pelbagai jenis baka kacuk serta variasi corak yang tersendiri. Ikan laga adalah ikan yang mudah dijaga dan tidak memerlukan penjagaan yang leceh disebabkan habitat asal ikan laga adalah di kawasan takungan air tawar sahaja.

Ramai yang tidak tahu bahawa ikan laga mempunyai kebolehan untuk mengenal tuan mereka. Ikan laga juga mempunyai organ labyrinth yang mana membantu untuk bernafas memandang kan insang ikan laga tidak selalu mendapat bekalan oksigen yang cukup dari air sekitarnya.

Terdapat beberapa cara untuk kategorikan jenis ikan laga. Antaranya dengan melihat variasi bentuk badan,ekor, dan warna.

Bahagian ekor sahaja sudah mempunyai pelbagai  variasi jenis dan corak. Dari panjang dan kembang ke pendek dan kecut. Untuk bentuk badan pula boleh dinilai melalui variasi warna, multi-warna atau satu warna sahaja.

Jika anda gabungkan ke semua jenis warna, bentuk, dan style ekor. Terdapat beratus – ratus jenis ikan laga yang terdapat sekarang beserta pelbagai variasi yang unik menjadikan ikan laga paling mahal .

Variasi Ekor Ikan Laga

Ekor ikan laga adalah bahagian yang paling jelas untuk membezakan antara jenis ikan laga. Ciri-ciri bentuk dan warna ekor sering dijadikan kayu ukur, pendek dan kembang hinggalah panjang dan cantik ditambah pula dengan variasi warna dan corak.

Antara nama nama ikan laga yang dikelaskan mengikut bentuk ekor adalah seperti Veiltail, Crowntal, Halfmoon, & Plakat.

Crowntail Betta

jenis ikan laga 1

The Crowntail Betta adalah antara salah satu jenis ikan laga yang popular di dunia. Ciri utama ikan ini adalah mempunyai sirip yang panjang dan tebal.

Jantan memeliki sirip yang bewarna terang dan panjang, manakala betina pula mempunyai sirip lebih pendek dan pudar warnanya

Veiltail Betta

jenis ikan laga 2

Veiltail Betta adalah antara jenis yang dikenali melalui style ekornya. 

Jantan dari variasi ini mempunyai ekor yang panjang dan menjulur ke bawah. Ia hadir dalam pelbagai warna dan penampilan keseluruhannya cukup cantik

Sekiranya anda ingin membiakkan ikan Laga, anda harus tahu bahawa ini adalah jenis ekor yang dominan daripada variasi lain.

Betina pula tidak mempunyai ciri-ciri seperti jantan, betina cenderung mempunyai warna yang lebih pudar dan sirip lebih pendek.

Plakat Betta (jenis ikan laga liar)

jenis ikan laga 3

Berbeza dengan kebanyakan Ikan Betta, Plakat Bettas mempunyai ekor pendek dan bulat. Sirip juga agak pendek jika dibandingkan dengan variasi lain. Namun, Jantan menunjukkan warna yang terang dan cantik.

Jenis Betta ini dianggap sebagai jenis ikan laga kampung yang mungkin terdapat di kawasan ikan laga liar.

Nama Plakat berasal dari kata Thai “plakad” yang bermaksud ikan bertarung. Ikan ini biasanya dibiakkan untuk bertarung.

Halfmoon Betta

jenis ikan laga

Halfmoon merujuk kepada ekornya yang besar membentuk seperti setengah bulatan yang serupa dengan betuk bulan.

Jenis ini dibiakkan dalam kurungan, tidak terdapat di alam liar.

Halfmoon Bettas dibiakkan untuk dipamerkan sebagai pertunjukan Betta pada tahun 1980-an, Halfmoon Betta juga adalah jenis yang popular di seluruh dunia.

Ikan ini agak sukar untuk dibiakkan disebabkan tingkah laku yang agak agresif.

Double Tail Betta

jenis ikan laga 5

Double Tail mudah dikenali kerana mempunyai dua ekor yang terpisah dari pangkal. Biasanya, variasi ini mempunyai sirip yang lebih besar dan panjang dengan badan yang lebih pendek.

Elephant Ear Betta/Dumbo Betta

jenis ikan laga 6

Jenis ikan laga yang sangat unik, mempunyai ciri ciri unik iaitu sirip dada.

Elephant Ear Betta/Dumbo Betta mempunyai bentuk yang cukup unik. Dengan warna yang menarik, sirip variasi ini agak menyerlah, nama diberikan merujuk kepada dua sirip dada yang menyerupai telinga gajah.

Delta Tail Betta

jenis ikan laga 7

Delta Tail Betta mempunyai ekor yang agak besar. Dimana “d” disebabkan ekornya berbentuk huruf D. Ekornya mulai menyempit ke arah badan dan melebar ke arah tepi menyerupai bentuk segitiga huruf Yunani.

Terdapat juga variasi lain yang dikenali sebagai Super Delta. Penyebaran ekor delta biasa biasanya jauh lebih kecil daripada jenis-jenis lain.

Rosetail Betta

jenis ikan laga 8

Rosetail Betta adalah variasi dari Halfmoon Betta dimana jumlah penyebaran sirip ekor lebih besar.

Percabangan ini memberi kesan yang menarik pada ikan dan menjadikan sirip ekor kelihatan seperti bunga mawar.

Combtail Betta

jenis ikan laga 9

Combtail Betta hampir sama seperti Crowntails. Perbezaannya ialah panjang ekor dan warna. Combtails mempunyai ekor 2 ke 3 kali ganda lebih besar dari biasa.

Roundtail Betta

jenis ikan laga

Roundtail Betta sangat mirip dengan Deltas dengan perbezaannya adalah bentuk hujung ekornya. Ekornya berbentuk bulat.

Over Halfmoon

jenis ikan laga

Over Halfmoon adalah versi Half Moon yang ekstrem. Luas ekor boleh mencapai lebih dari 180 ° di seluruh badan.

The Half-Sun dibiak secara selektif  Half Moons dan Crowntails. Mencapai lebih dari 180 ° di seluruh badan, ekor dan sirip juga mempunyai sedikit tajam.

Variasi Warna Ikan Laga

Sesetengah ikan laga mempunyai warna yang uniform, dan selebihkan mempunyai warna yang bercampur. Antara warna -warna yang terdapat pada ikan laga ialah seperti warna pelangi, hitam, putih, biru, coklat, perak, hijau dan banyak lagi.

Blue Betta Fish

jenis ikan laga

Anda mungkin berfikir bahawa memilih ikan betta biru adalah sangat mudah, Terdapat banyak warna jenis biru yang ada pada ikan laga.

Warna yang paling umum adalah Steel Blue (hampir kelabu yang memberi warna sejuk kepada ikan) dan Royal Blue Betta, yang merupakan warna yang cerah dan cantik yang menunjukkan warna biru terang.

Black Orchid Betta

jenis ikan laga

Variasi ikan Black Betta mempunyai warna keseluruhan gelap. Kadang-kadang boleh ternampak kiasan ungu atau biru di sepanjang badannya.

Fakta menarik mengenai variasi hitam adalah bahawa kumpulan ini dibahagikan kepada tiga jenis yang berbeza, Melano, Black Lace & Metallic

Red Betta Fish

jenis ikan laga

Merah adalah warna yang dominan bagi Betta Fish.

Biasanya warna merah akan menyerlah pada badan ikan, kadang-kadang warna merah ini juga boleh pudar disebabkan Ikan Stress

Pink Betta Fish

jenis ikan laga

Ikan Betta Pink kadang-kadang kelihatan hampir lutsinar

Ikan laga ini hampir disamakan dengan betta albino, jenis ini hampir tidak mempunyai pigmen dengan daging yang bersinar melalui kulit.

Rose Petal Betta

Rose Petal Betta

Rose Petal Betta datang dalam variasi warna yang paling banyak, biasanya biru muda dengan beberapa variasi warna (biasanya biru tua) dan mempunyai wajah yang lebih gelap. Jenis ini adalah salah satu Ikan Betta yang paling jarang ditemui.

Yellow Betta Fish

Yellow Betta Fish malaysia

Ikan Betta Kuning merupakan warna yang sangat biasa dijumpai. Ikan ini mempunyai warna kuning di seluruh badan, sirip dan ekor. Variasi ini boleh mempunyai pelbagai warna kuning.

White Betta Fish

White Betta Fish malaysia

Bettas ini berwarna putih sepenuhnya. Walaupun kelihatan agak kusam tapi warnanya nampak cantik dan megah.

Green Betta Fish

Green Betta Fish

Variasi yang sukar ditemui, hijau terang dan hijau gelap dapat dilihat dengan mata kasar tetapi sangat jarang dan sering dianggap sangat berharga.

Mustard Gas Betta

Mustard Gas Betta

Variasi dua warna antara badan dan sirip. Tubuh gelap biasanya bewarna biru dan hijau. Variasi ini sering disalah anggap sebagai Coklat kerana warna siripnya hampir serupa.

Variasi Bentuk Ikan Laga

Teknik terakhir untuk kenal pasti jenis ikan laga adalah melalui pattern corak warna. Badan ikan laga mempunyai variasi corak warna yang membuatkan nampak cantik dan anggun.

Sesetengah corak dan warna ini dihasilkan melalui kacukan baka selama bertahun – tahun.

Dragon Scale Betta

Dragon Scale Betta

Ini adalah corak yang agak baru yang dihasilkan melalui kacukan baka. Corak ini sangat popular kerana bewarna perak.

Warna badan biasanya seperti merah dengan sisik warna-warni di seluruh badan

Butterfly Betta

Butterfly Betta

Mempunyai warna badan yang padat dan luas hingga ke sirip dan ekor.  Variasi lain dari corak ini adalah badan penuh berwarna dan bahagian sirip serta ekor bewarna putih atau lutsinar

Marble Betta

Marble Betta

Yang istimewa mengenai jenis ini adalah boleh menukar warna badan menjadi terang dan pudar.

Koi Betta

Koi Betta

Koi Betta adalah variasi dari jenis Marmer, dipilih dengan teliti melalui pembiakan. Seperti namanya, variasi ini dibesarkan menyerupai ikan kolam Koi yang sangat popular.

Jenis ini dibiakkan dengan teliti selama bertahun-tahun oleh penggemar akuarium untuk mengekalkan ciri-cirinya

Anda mencari ubatan ikan laga? boleh tekan link promo shopee di bawah:

Ubatan ikan laga : https://shp.ee/87k75kj

Garam biru : https://shp.ee/ybn74r9

Daun ketapang : https://shp.ee/sshaz6r

Kesimpulan

Ikan laga atau juga dikenali sebagai Siamese fighting fish sememangnya mempunyai tingkah laku yang agresif.

Jenis ekor, warna dan bentuk corak ikan ini adalah hasil daripada kacu baka sejak dari tahun bertahun, hingga kini terdapat beratus jenis ikan laga yang dihasilkan.

Untuk peminat ikan laga boleh mendapat info-info terbaru dari artikel ini, semoga perkongsian ini memberi manfaat untuk semua. 

Scroll to Top
Scroll to Top