Pokok Hiasan Dalam Air Murah

Pokok hiasan dalam air kini menjadi pilihan bagi kebanyakan peminat ikan perhiasan yang mudah dijaga di rumah. Selain mempunyai manfaat untuk air akuarium, pokok akuatik ini juga berfungsi sebagai tanaman hiasan dalam air ikan di rumah anda. Slot kali ini kami kongsikan beberapa jenis pokok hiasan yang hidup dalam air untuk anda. Baca hingga habis ya..

Kebaikan Pokok Hidup Dalam Air Ikan

Selain daripada digunakan untuk perhiasan di dalam akuarium ikan, tumbuhan hiasan ini juga mempunyai beberapa manfaat yang bagus untuk kehidupan akuatik anda. Malah keperluan tumbuhan dalam air ini menjadi perlu disebabkan ia boleh membantu dalam beberapa aspek termasuk membaiki kualiti air dan perlindungan untuk ikan hiasan. 

Antara kebaikan tumbuhan hidup ini adalah: 

  • Merawat air semulajadi
  • Menghasilkan oksigen
  • Tempat berlindung ikan 
  • Tempat anak ikan berlindung
  • Menyerupai habitat asal ikan

Pokok Hiasan Murah Shopee

Berita baiknya untuk anda yang mencari tumbuhan air ini, anda boleh sahaja membeli di kedai ikan hiasan di sekitar lokasi anda. Jika anda ingin mencari yang lebih murah, kami cadangkan anda membuat pembelian di lama Shopee sahaja. 

Ini kerana terdapat beberapa sellar Shopee yang menjual tumbuhan air ini dengan harga yang sangat jimat dan berkualiti. Disini kami kongsikan beberapa jenis tumbuhan air yang anda boleh dapati di laman Shopee. 

Jungle Val (Vallisneria Americana / Giant Cockscrew)

Microsorium Pteropus ‘Windelov’ Fern

Microsorum sp. (Java Fern) 

Limnophila Sessiliflora 

Bolbitis Difformis (Mini Bolbitis)

Tanam Benih Tumbuhan Air & Alatan 

Selain keperluan pokok air yang hidup, anda juga boleh membeli biji benih jenis pokok hiasan hidup dalam air ini untuk ditanam di dalam akuarium anda. Cara ini sesuai bagi mereka yang minat dalam menanam sendiri pokok hiasan akuarium.

Untuk menanam sendiri tumbuhan hiasan ini anda memerlukan beberapa perkara seperti biji benih pokok hiasan, pasir akuarium dan beberapa alat yang perlu untuk proses penyelenggaraan. Kesemua ini kami kongsikan di bawah ini untuk rujukan anda yang berminat: 

Koleksi Benih Tumbuhan Air

Alatan Tumbuhan Air

Tanah Akuarium

Akhir Kata

Memiliki akuarium ikan hiasan yang cantik dan kemas pastinya menjadi tarikan di dalam rumah kediaman anda. Kami cadangkan anda memilih atau menghias sendiri tumbuhan hiasan hidup ini agar lebih sesuai dengan citarasa dan bajet poket anda, tambahan untuk mendapatkan pokok-pokok hiasan ini tidaklah memerlukan bajet yang besar. Semoga bermanfaat! 

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Exit mobile version